Instalacja elektryczna w zakładzie gastronomicznym.

Zdawać by się mogło, iż instalacja elektryczna w zakładzie gastronomicznym to nic nadzwyczajnego. Jeśli jednak przyjrzymy się wszystkim, eksploatowanym w tego typu zakładach urządzeniom gastronomicznym, to okazuje się, iż nie jest to takie proste, jakby się mogło pozornie wydawać. Szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę obiekty takie jak duże restauracje czy tez pizzerie. W takich lokalach, będziemy mieć do czynienia z poważnymi urządzeniami, które wymagają stabilnego zasilania prądem wysokiej mocy. W związku z tym też, instalacja elektryczna w zakładzie gastronomicznym powinna być wykonana w pełnej zgodzie z obowiązującymi w tym zakresie wymogami i standardami. Tak, aby wszystkie urządzenia gastronomiczne mogły być prawidłowo zasilane a tym samym nie dochodziło do ich uszkodzeń.

Czy instalacja elektryczna może doprowadzić do uszkodzenia urządzeń?

Oczywiście, że może. Jeśli będzie nieprawidłowo przygotowana, może dochodzić do przesileń, przeciążeń i zwarć a to stanowi zawsze zagrożenie dla samej instalacji, jak również do podłączonych do niej urządzeń elektrycznych. Wobec tego też, warto tutaj dołożyć wszelkich starań, aby instalacja elektryczna w zakładzie gastronomicznym, była przede wszystkim starannie zaprojektowana.

Projekt instalacji elektrycznej.

Aby go wykonać, należy zaplanować najpierw całą produkcję w pomieszczeniach kuchni i innych. Tak, abyśmy z góry wiedzieli, gdzie będą stać poszczególne urządzenia gastronomiczne, oraz jakiej mocy będą one potrzebować. Z góry zaznaczamy, iż warto tutaj jednak do każdego z takich punktów dostarczyć nieco więcej mocy. Dzięki temu, że będziemy mieć zapas, zawsze będzie wykorzystać dodatkowo inne urządzenia w danym miejscu, albo wymienić urządzenie na nowe, o większym poborze mocy. W każdym razie 30-50% nadmiarowej mocy w każdym punkcie, powinno być rozwiązaniem wręcz idealnym.

Montaż instalacji.

Aby instalacja elektryczna mogła prawidłowo działać, trzeba będzie jeszcze wszystko prawidłowo zamontować. W tym celu trzeba będzie zatrudnić profesjonalnego elektryka, który zagwarantuje nam przebieg montażu w zgodzie z obowiązującymi w tym zakresie wytycznymi. Ważne jest, aby elektryk, posiadał aktualne uprawnienia SEP, bowiem są one w przypadku tego typu instalacji absolutnie wymagane. Chodzi nam o to, iż osoba, która wykonuje tak poważne i wymagające instalacje elektryczne Skoczów, z całą pewnością powinna posiadać do tego uprawnienia oraz odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Owszem, będzie to pociągać za sobą pewne koszty, niemniej jednak są one niezbędne, jeśli chcemy utrzymać wszystkie posiadane urządzenia gastronomiczne w dobrym stanie a instalacja elektryczna, żeby nie stanowiła żadnego zagrożenia.

Podsumowanie

Musimy więc pamiętać przede wszystkim o tym, iż instalacja elektryczna w zakładzie gastronomicznym, to wymagająca kwestia. Bez dobrego elektryka i podzespołów dobrej klasy na pewno się nie obejdzie. Dlatego też, koniecznością jest tutaj prawidłowe podejście do zagadnienia montażu i projektowania instalacji elektrycznych w zakładach gastronomicznych.

Artykuł z kategorii Pozostałe
Tagi artykułu: , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page