Zielone złoto – olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni otrzymywany jest z nieprażonych pestek dyni, które są tłoczone na zimno. W ten sposób powstaje gęsty brązowy olej o orzechowym zapachu i smaku. Olej nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Należy do gatunku olei nieschnących, czyli takich, które nie podlegają utlenianiu.

Do uzyskania jednego litra płynu konieczne jest użycie kilkudziesięciu dyń. Tłuszcze w oleju to w 80% nienasycone kwasy tłuszczowe – pełnowartościowe tłuszcze roślinne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej z pestek dyni posiada nienasycone kwasy omega-6, a także jednonienasycone kwasy z grupy omega 9. Oprócz tego olej odznacza się bogactwem różnego rodzaju witamin z grupy B i E. Ma w swoim składzie ponadto fitosterole, selen, cynk i potas. Ponadto zawiera wartości odżywcze takie jak skwalen, fitosteryny, cytrulina i kukurbityna.

Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych, a dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wartości odżywcze i swój pełny skład. Oprócz kulinariów olej z pestek dyni wykorzystuje się też w medycynie naturalnej i kosmetyce. W przemyśle kosmetycznym używa się go przy dowolnym typie skóry, ale w szczególności polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Niweluje on problemy zdrowotne oraz pomaga zachować wigor i sprawność fizyczną. W medycynie naturalnej zastosowanie znalazł w leczeniu objawów dolegliwości wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, oraz miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, a także regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie. Olej posiada unikalny i niezwykle wartościowy skład dostarczający ludzkiemu organizmowi kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.

Olej z pestek dyni działa na układ krwionośny, moczowo płciowy, pokarmowy, oddechowy, nerwowy, hormonalny i odpornościowy. Jego lecznicze działanie jest wszechstronne. Reguluje pracę naczyń obwodowych , krwioobiegu, poprawia wzrok, łagodzi stany zapalne, likwiduje pasożyty, reguluje florę bakteryjną, stymuluje odporność. Nie sposób jest wymienić wszystkich jego zalet.

Olej zalecany jest do spożywania dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Koniecznie należy przestrzegać nie spożywania oleju w trakcie posiłku, tyko należy odczekać przynajmniej pół godziny przed lub po. W celu zapewnienia jeszcze lepszych efektów najlepiej go spożywać rano i wieczorem. Przechowywać powinno go się w lodówce, dzięki czemu na dłużej zachowa swoją ważność z powodu jego wrażliwości na światło i ciepło.

Artykuł z kategorii Dieta, Zdrowie
Tagi artykułu: , , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page