Zdrowe żywienie – mąka bezglutenowa

Gluten jest produktem, szkodliwym dla ludzi, którzy go nie trawią. Osoby tolerujące produkt właściwie z czystym sumieniem mogą dostarczać organizmowi gluten, ale osoby z nietolerancją muszą bardzo uważać, bo konsumowanie może prowadzić do przykrych skutków. Niestety wiele artykułów spożywczych zawiera gluten, dlatego można poszukiwać takie produkty w miejscach, sprzedających typowo produkty nie zawierające glutenu. Niektórzy sami przygotowują produkty w domu. Niektóre rzeczy można przygotować szybko, a inne wolniej, ale można oszczędzić pieniądze. Dlatego opłaci się odważyć się zrobić samodzielnie produkty nie zawierające glutenu.

W mediach notorycznie pojawia się kwestia: jak zrobić mąkę bezglutenową? Rozwiązań jest bez liku bo taką mąkę można przyrządzić na wiele sposobów. Najwięcej zależy od tego, do czego takiej mąki potrzebujesz. Możesz ją wykorzystać do naleśników, domowego makaronu, placków ziemniaczanych, czy jeszcze wielu innych produktów. Zwykle mąkę bezglutenową robi się miksując inne mąki, które glutenu nie zawierają, między innymi mąkę sojową z ryżową.

Cenne recepty na mąki bezglutenowe odszukasz u Olgi Smile. W Internecie czy książkach można znaleźć sporo przepisów, jak zrobić mąkę bezglutenową samemu. Zazwyczaj są proste do zrobienia, ponieważ wystarczy właściwie zmielić dany produkt do konsystencji mąki. Inne są bardziej skomplikowane – wśród nich jest mąka kokosowa – ponieważ wiórki kokosa należy najpierw zupełnie odtłuścić, po czym pozostawić do wyschnięcia i włożyć do piekarnika i dopiero po tym wszystkim trzeba je zmielić na proszek w blenderze. Uważam jednak, że i tak dobrze jest przeznaczyć na to pewną ilość czasu i odłożyć pieniędzy.

Artykuł z kategorii Dieta
Tagi artykułu: , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page