Tapioka – skrobia z manioku

Tapioka jest produktem skrobiowym pozyskiwanym z manioku – rośliny z rodzaju krzewów i bylin rosnących w Ameryce Południowej i Środkowej. Słowo „tapioca” pochodzi od słowa oznaczającego skrobię w języku Tupí.

Maniok jest rośliną o różnokolorowych gałęziach i dużych bulwach przypominających ziemniaki. Maniok stanowi najpopularniejszy składnik diety ludzi na całym świecie, zaraz po pszenicy i ryżu.

W celu uzyskania mąki z manioku bulwy korzeni mielone są w specjalnych młynach, wcześniej usuwając z nich toksyny – zbierany jest sok zawierający cyjanek Bulwy manioku mogą być spożywane tylko i wyłącznie po poddaniu ich delikatnej obróbce cieplnej ze względu na obecność silnie trującego kwasu cyjanowodorowego. Z powstałej masy-ciasta wyciska się płyn, który zwiera duże ilości skrobi. Gdy odparujemy z niego wodę pozostaje sypka, biała, drobna mąka przypominająca puder. To właśnie tapioka.

Maniokową mąkę można stosować do dodawania do zup, sosów, musów, lukrów i polew. Z powodzeniem zagęszcza je nie zmieniając przy tym smaku potraw, ponieważ sama takiego nie posiada. Nie posiada żadnego charakterystycznego zapachu. Z tapio-ki można zrobić pyszne desery i wiele innych rzeczy. Stanowi też podstawo-wy składnik napoju znanego pod nazwą Bubble Tea.

Tapioka – mąka z manioku ma również zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ dodawana jest do kisielów, przysmaków mlecznych i owocowych i legumin. Wypiekane są z niej placki i chleby. Mąka z manioku jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu oraz pozbawiona jest szkodliwego cholesterolu. Polecana jest dla osób zmagających się z alergiami i nadwrażliwością układu pokarmowego. Jest produktem roślinnym dlatego z powodzeniem może być stosowana przez wegetarian i wegan. Jest doskonałym zamiennikiem w diecie serów, jajek i wielu innych rzeczy, dzięki zawartym w niej substancjom. Ma niewiele białka i węglowodanów, dlatego dania na bazie grysiku mogą spożywać chorzy na miażdżycę i ci na dietach odchudzających.

Mączka skrobiowa z tapioki produkowana oraz formowana jest w różnych postaciach m.in. jako perełki, pałeczki, paski. Granulat tapioki należy ugotować przed spożyciem. Małe perełki gotuje się zazwyczaj przez 40 minut. Substancje zawarte w mące z tapioki są korzystne dla zdrowia i z tego powodu powinna występować w codziennej diecie każdego człowieka.

Artykuł z kategorii Dieta, Zdrowie
Tagi artykułu: , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page