Soki warzywne – gaszą pragnienie, dostarczają witamin

Najlepszym żywym pokarmem, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi są świeże soki warzywne. Soki warzywne, szczególnie te z surowych warzyw są najpewniejszą i najskuteczniejszą metodą odżywiania organizmu, a także najszybciej działającą. Dzięki sokom szybciej zregenerujemy organizm i przywrócimy mu stan równowagi. Warzywa są bardzo zdrowe i powinny być w jadłospisie każdego człowieka. Każdego dnia powinno spożywać się aż 5 różnych warzyw. Czasem jest to trudne do wykonania, dlatego doskonałą alternatywą są soki.

Naszemu organizmowi może być trudno strawić ogromną ilość substancji chemicznych zjadanych w pożywieniu, gdyż nie produkuje on odpowiednich do tego celu enzymów. Kumulują się one przez lata w postaci toksycznych złogów. Skutecznym sposobem na regenerację i oczyszczenie organizmu oraz regenerację komórek są ekologiczne soki warzywne, uzyskane z roślin – jedynego aktywnego źródła enzymów.

Soki warzywne nie tylko zaspokoją nasza pragnienie w upalne dni, ale też dodadzą mnóstwo witamin. Szklanka soku rano to potężny zastrzyk energii na cały dzień. W niektórych warzywach, orzechach i nasionach tkwią ogromne możliwości chemiczne niezbędne dla odnowy gruczołów. Pijąc soki warzywne oczyszczamy krew, limfę oraz płyny wewnątrz komórkowe. W zapomnienie odchodzą przeziębienia, grypy, katary, kaszle, ataki opryszczki, zapalenia spojówek, zatok i inne dolegliwości, a to dzięki dopływowi witamin, minerałów i żywych enzymów. Niezwykle działanie mają soki z zielonych warzyw obfitujących w chlorofil.

Soki pasteryzowane i sterylizowane w procesach ogrzewania, naświetlania, dodawania środków chemicznych tracą swoją siłę i nie mają żadnej wartości. Soki warzywne powinny być odpowiednio wyciśnięte za pomocą wyciskarki działającej na wolnych obrotach. Wtedy w sokach pozostaje najwięcej witamin, a to zachowa ich lecznicze właściwości. Soki najlepiej pić ok. 15 do 30 minut przed posiłkami. Powinno się je pić małymi łykami, mieszając w ustach, ponieważ taka czynność ma na celu wymieszanie ze śliną. Wtedy w ustach zostaje rozpoczęty proces trawienia, a ślinianki już na tym etapie wytwarzają enzymy trawienne. Nasze ciało stanie się sprawne, pełne energii i wigoru, zacznie dobrze trawić i przyswajać pokarmy.

Sok z marchwi, sok z kapusty, sok z rzepy, pomidorów, dyni, buraków, sałaty, selera czy ogórków to tylko przykłady soków, które możemy pić. Soki warzywne to samo zdrowie polecane każdemu. Możemy je przygotować samodzielnie lub szukać gotowych produktów w sklepach.

market-101412_1280

Artykuł z kategorii Dieta, Uroda, Zdrowie
Tagi artykułu: , , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page