Sok z noni na problemy zdrowotne współczesnego człowieka

Noni rośnie jako krzew lub wiecznie zielone drzewo w regionach Ameryki Południowej. Właściwości i działanie tej rośliny już od dawna doceniają mieszkańcy Polinezji. Noni, zwana także morwą indyjską osiąga od 3 do 7 metrów wysokości. Jej owoce nabierają zielono-żółtego koloru, gdy już dojrzeją. Owoce noni, a w szczególności wyciskany z nich sok, są reklamowane jako środek na prawie wszystkie choroby. Odpowiedni skład i obecność aktywnych biologicznie substancji w owocach jest odpowiedzialny za wszechstronne korzyści owoców noni.

Obecny w noni damnacanthal wspomaga pracę systemu immunologicznego, zapobiega nowotworom oraz pobudza naturalne mechanizmy obronne organizmu. Sok z owoców noni ma działanie przeciwalergiczne i podnosi odporność na bakterie i wirusy. Występująca w nim kseronina i prokseronina bierze udział w mechanizmach przeciwzapalnych przez co zmniejsza bóle. Noni eliminuje równię dolegliwości związane z trawieniem, gdyż wspomaga produkcje soków trawiennych. Pomaga przy biegunce, wrzodach jamy ustnej, przełyku i dwunastnicy.noni

Sok z noni zwiększa poziom serotoniny i melatoniny zapobiegając wahaniom nastroju, wpływając korzystnie na biologiczny rytm snu, czuwania oraz jest pomocne w sprawach hormonalnych kobiet i mężczyzn.

Sok z noni posiada 18 różnych aminokwasów, które wspomagają rozwój mięśni i zapobiegają ich osłabieniu. Owoc noni jest świetnym bogactwem sodu, potasu, żelazu, manganu i magnezu.

Sok z noni jest bardzo często wykorzystywany w profilaktyce chorób naczyniowych i sercowych. Obniża ciśnienie krwi, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, pooprawia zapotrzebowanie komórek w tlen, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Kupując sok z noni należy zwrócić uwagę, czy produkt jest liofilizowany. Liofilizacja oznacza, że posiada on wszystkie cechy i wartości świeżego owocu, w przeciwieństwie do pasteryzacji, czyli soku, który został poddany obróbce termicznej. Taki sok jest przetworzony i nie daje odpowiedniej korzyści z noni. Aby w pełni korzystać z soku noni należy go pić 1-2 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem w ilości ok. 15-30 ml. Soku nie należy podawać metalową łyżeczką, gdyż składniki soku są biologicznie aktywne i wchodzą w reakcje.

Przeciwwskazaniami do spożywania soku z noni jest hiperkalemia, zaburzenia rytmu serca, choroby nerek, choroby wątroby. Owoców noni nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Artykuł z kategorii Choroby, Dieta, Zdrowie
Tagi artykułu: , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page