Smaczne i zdrowe kasztany jadalne

Kasztany jadalne to owoce pochodzące z drzewa kasztanowca. Kasztanowiec uprawiany jest już od XVI w na terenach Półwyspu Bałkańskiego. Powszechnie występują nad Morzem Śródziemnym, w Azji mniejszej i na Kaukazie. Warto wspomnieć, że drzewo to nie jest wcale spokrewnione ze znanym w Polsce kasztanowcem. W nasionach kasztanowca znajduje się dużo skrobi, cukru oraz tłuszczu. Poza tym występują w nich znaczne ilości witamin B i K oraz sacharoza, kwas jabłkowy, cytrynowy i lecytyna.

Sezon na kasztany jadalne rozpoczyna się jesienią. Kasztany jadalne są bardzo smaczne i mogą być spożywane na różne sposoby – na surowo, gotowane lub pieczone. Można je zastosować do robienia zup, sosów oraz sałatek. Smakują wyśmienicie jako przystawka z serem i winem albo jako składnik goryczkowego piwa, likieru czy miodu. Są doskonałe także do ciepłych deserów. Ich smak sprawia, że są nadzwyczajnym dodatkiem do dziczyzny oraz drobiu – jako przybranie czy nadzienie do indyka, dzika, gęsi i zająca. Kasztany w smaku są zbliżone do orzechów, ponadto są lekkostrawne, można je z tego powodu jeść w praktycznie każdym wieku. Suszone kasztany można też starzeć na mąkę lub pastę, a nawet spożyć w postaci kompotu. Kasztany jadalne dodadzą świątecznego akcentu pikantnym potrawom. Z ekologicznych kasztanów jadalnych można przyrządzić zupę kasztanową.

Wyciągi ze świeżych niedojrzałych nasion mają zastosowanie w leczeniu urazów mechanicznych, obrzęków płuc, krtani i mózgu. Używane są także w zakrzepowym zapaleniu żył, przy obrzękach nóg, owrzodzeniach żylakowych oraz stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

kasztany jadalne
Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Cenne są ich właściwości lecznicze dzięki obecności chemicznych składników o nazwie escyna, który ma za zadanie uszczelniać ściany naczyń krwionośnych i zmniejszyć obrzęki. Nie zawierają glutenu, a ponadto są zdrowsze ponieważ nie przysparzają następstw jak po spożyciu mąki zbożowej. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu dobrze zaspakajają głód. To źródło energii, ponieważ zawierają dużo skroni, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone, które długo się wchłaniają w organizmie stanowiąc świetne źródło energii. Są też źródłem minerałów takich jak potas, magnez i wapń, z tego powodu polecana są dla uprawiających sporty. Zawierają też witaminę C w takich ilościach co cytryna. Kasztany jadalne należy przechowywać w suchych i szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Artykuł z kategorii Dieta, Zdrowie
Tagi artykułu: , , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page