Olej z rzepaku – oliwki północy

Olej rzepakowy uzyskiwany jest podczas tłoczenia nasion rzepaku na zimno. To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin uprawianych w Polsce. Rzepak należy do roślin kapustowatych i jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią – rzepak jary i rzepak ozimy. Z nasion rzepaku uzyskuje się jadalny olej rzepakowy, z niego wytwarza się również margarynę oraz inne tłuszcze kuchenne.

Olej rzepakowy ma najlepszą jakoś podczas pierwszego tłoczenia, ale nie jest to proces wydajny, ponieważ aby uzyskać litr oleju potrzeba aż 3 kilogramów nasion rzepaku. Przez to znacznie wpływa na końcową cenę produktu, która jest wyższa. Olej, który jest tłoczony na zimno zachowuje swój naturalny aromat, smak, mętną konsystencję oraz wartości odżywcze. Innym sposobem uzyskania oleju rzepakowego jest rafinacja, która polega na traktowaniu oleju związkami chemicznymi. Dzięki rafinacji pozyskuje się 6-15% dodatkowego tłuszczu, ale eliminowane są dobroczynne dla zdrowa substancje. Są nimi lecytyna, witaminy A,D,E, karoteny, minerały.

rzepakTłuszcz roślinny jest nam konieczny z powodu obecności kwasów omega-3 i omega-6 Są one nam wskazane dla prawidłowej pracy serca, układu krwionośnego, nerek oraz kondycji skóry. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy zadbać o optymalny poziom kwasów omega-6 do omega-3 w naszym jadłospisie. Kwas oleinowy zawarty w oleju rzepakowym likwiduje zły cholesterol. Ponadto w oleju znajdziemy witaminy E, K i prowitaminę A. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyoksydantów i polifenoli.

Wybierając olej rzepakowy, który ma zawierać dobroczynne dla naszego zdrowia składniki, należy zwracać uwagę, by był on tłoczony na zimno, a nie rafinowany. Olej rzepakowy możemy dodawać do sałatek, sosów, majonezów i wypieków ciast. Olej tłoczony na ciepło używamy natomiast do smażenia i pieczenia. Używanie oleju rzepakowego w ulubionych potrawach to najprostszy sposób, aby zwiększyć nasze szanse w profilaktyce nowotworów. Lekarze przekonują, że olej rzepakowy to również niezbędny składnik w diecie kobiet wspomagający prawidłowy przebieg ciąży. Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II dzięki dużej ilości kwasu omega-3 – kwasu alfa-linolenowego i kwasów jednonienasyconych oraz bardzo niskiej zawartości kwasów nasyconych. Olej należy przechowywać w zamkniętej, szklanej butelce w chłodnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy. Ekologiczny olej rzepakowy można kupić w sklepach internetowych, takich jak sklepdietetyczny.pl.

Artykuł z kategorii Dieta, Zdrowie
Tagi artykułu: , , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page