Najważniejsze zalety spiruliny

spirulinaSpirulina ma wiele zalet. Może działać prozdrowotnie i leczniczo. Odmładza i regeneruje organizm. Oczyszcza go równie dobrze, jak inne mikroalgi (chlorella), bo jest doskonałym źródłem chlorofilu. Jednak tym, co należy docenić najbardziej, jest jej przebogaty skład, który sprawia, że ta niesamowita roślinka jest niezastąpionym źródłem białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a osobom mięso- i wszystkożernym pozwala uzupełnić niedobory minerałowo – witaminowe, które często towarzyszą nieprzemyślanej, złej diecie.

Naukowcy, którzy od pewnego czasu badają spirulinę bardzo dokładnie, stwierdzili, że mikroalgi zawierają prawie 4000 substancji, które aktywnie oddziałują na ludzki organizm. Jak już sobie powiedzieliśmy, nie tylko wspomagają leczenie wielu chorób, ale przede wszystkim rewelacyjnie odżywiają.

Jakie składniki zawiera spirulina? (więcej informacji na stronie spirulina-sklep.com.pl)

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na białko. Spirulina zawiera białko pełnowartościowe, tzn. dostarcza ludzkiemu organizmowi wszystkich tych aminokwasów (tzw. aminokwasy egzogenne, jest ich 8), których ciało nie potrafi zsyntetyzować samodzielnie. Dotychczas uważano, że najlepszym i najwartościowszym źródłem takiego białka jest mięso, jednak badania wykazały, że jeśli porównamy taką samą ilość spiruliny i mięsa, w spirulinie odkryjemy czterokrotnie więcej białka niż w mięsie.

Chociaż jest rośliną zieloną, a właściwie zielono-niebieską, znajdziemy w niej również beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Pod względem zawartości beta-karotenu, spirulinie nie dorównuje nawet marchewka, która zawiera jej o wiele mniej.

Spirulina jest też cennym źródłem kilku witamin z grupy B, przy czym większość z nich również znajduje się w niej w ilościach większych, niż w jakichkolwiek innych produktach spożywczych.

Czy spiruliną warto się zainteresować? Zdecydowanie tak. W czasach, gdy cierpimy na permanentne niedobory pokarmowe, i to pomimo dostępu do różnorodnego (niestety nie zawsze zdrowego) pożywienia, spirulina wyrasta na prawdziwą odżywczą gwiazdę.

Artykuł z kategorii Zdrowie

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page