Najsłynniejsi historyczni szefowie kuchni

szef kuchnia

Dzisiaj każdy człowiek który potrafi nie spalić wody może stać się gwiazdką a nawet gwiazdą kuchni za sprawą mediów społecznościowych, jednak w czasach gdy do jedzenie i jego polecania używana tego samej części ciała by stać się prawdziwie wpływowym szefem kuchni, trzeba było naprawdę zmienić gastronomię.

Alexis Soyer

Historia współczesnej kuchni to zasługa Francuzów – wokół tego faktu nie ma co tańczyć. Jednak jeden z prekursorów sztuki kuchennej (zawdzięczamy mu nowoczesne palniki, systemy chłodzenia żywności i organizację pracy) rozwinął swe skrzydła w Londynie, gdzie gotował dla tamtejszego Reform Clubu a w 1837 został jego szefem. Śmierć żony w 1842 odwróciła jego uwagę od serwowania wymyślnych kuchni dla bogaczy, udał się do Irlandii trapionej Wielką Zarazą Ziemniaczaną, gdzie popularyzował swój pomysł na garkuchnie. Z czasem zainteresował się efektywnym zaopatrzeniem polowym, pomagając rannym u boku Florence Nightingale w czasie wojny krymskiej. Społecznik, filantrop, pisarz, wynalazca i smakosz w jednym, zmarł w 1858 roku.

Auguste Escoffier

Jeśli Soyer interesowało żywienie, Escoffiera interesowało przede wszystkim smakowanie. „Osączył” tradycyjna kuchnię francuską z XVII wiecznego tłuszczu, promując potrawy lekkostrawne, które zawarł w swojej książce „Le Repertoire de la Cuisine”, która była podstawowym podręcznikiem kucharskim na całym świecie przez dziesiątki lat. Autor ponad 6 000 przepisów nie stronił także od praktycznego i przydatnego podejścia do jedzenia – podczas wojny francusko-pruskiej w 1870 roku eksperymentował z metodami zachowania świeżości warzyw, co doprowadziło do jego późniejszych odkryć z zakresu prezerwacji i puszkowania żywności.

Julia Child

Podczas pobytu we Francji jako żona ambasadora wnikliwie poznała francuską kuchnię, a swoja pasją podzieliła się z najbardziej żarłoczną nacją na świecie. To właśnie ona przestawiła Amerykę na tory kuchni nie tylko użytkowej, ale także smacznej i ciekawej, za sprawą swych niezwykle popularnych programów telewizyjnych. Ujmująca czarem, podawała przez wiele lat proste przepisy, które rozkochały w smacznym jedzeniu całe pokolenia, zmarła w 2004 roku.

Pierre Bocuse

Jedyny żyjący na tej liście, ale wcale nie ujmuje mu to chwały. Jeden z liderów (razem z Albertem i Michelem Roux, a także wieloma innymi) nouvelle cousine, czyli krytycznego podejścia do tradycyjnych przepisów. Była to jednak krytyka konstruktywna – za jej sprawą kuchnia francuska otworzyła się na nowy wymiar gotowania, niestety z czasem zatraciła swój pierwotny sens w przesadnie skomplikowanych przepisach. Ale bez niej nie mielibyśmy ani stylów fusion, ani molekularnych, ani obecnej eksplozji slow food.

Każdy z tych wielkich mistrzów wałka i noża podłożył podwaliny pod dzisiejszy zróżnicowany świat kulinariów, w którym możemy jeść sztućcami Jamiego Oliveira – ludowego trybuna i spróbować kurczaka od Marco Pierre’a White’a – groźnego i szalonego szefa kuchni.

Artykuł z kategorii Kultura
Tagi artykułu: , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page