Mąka kokosowa dla diabetyków

maka kokosowaCodziennie na świecie przybywa kilkaset osób, która nie tolerują glutenu, a tym samym nie mogą się cieszyć smakiem produktów zawierających ten składnik. Osoby takie, muszą zrezygnować z wszystkiego co jest na bazie mąki. Jednostce, która nigdy nie miała dolegliwości po zjedzeniu np. naleśników, trudno jest nagle pogodzić się z chorobą i zrezygnować z ulubionych przysmaków zawierających gluten.

Na szczęście jest na to rada…

Kokos kontra pszenica

Coraz większą sympatią cieszy się mąka kokosowa, która stanowi bezpieczną alternatywę dla mąki pszenicznej. Można z niej wytwarzać właściwie wszystko to, co ze zwykłej mąki, od chlebów począwszy, a skończywszy na deserach. Jedyną wadą tej mąki jest to, że niestety nie można nią zastąpić innych mąk w 100%. Jednakże dania zawierające mąkę kokosową są nie tylko dobre dla zdrowia, ale są także bardzo smaczne. Ten rodzaj mąki, na 100g posiada aż 39g błonnika, czyli praktycznie dwa razy więcej, niż otręby pszenne. Dzięki tak dużej zawartości błonnika, mąka ta ma bardzo delikatny wpływ na poziom cukru we krwi, a tym samym chroni nas przed cukrzycą i usuwa z naszych jelit wszystkie uboczne produkty przemiany materii. Dbając o swój układ pokarmowy, chronimy się także przed rozwojem komórek rakowych (w tym nowotworu okrężnicy), a i nasze ogólne samopoczucie ulega znacznej poprawie. Dieta błonnikowa jest bardzo korzystna dla osób zagrożonych chorobami serca, czy też z podwyższonych cholesterolem. Błonnik skutecznie ogranicza przyrost masy mięśniowej, co jest wiadome nie od dziś, osobom czynnie uprawiającym sport i zmagającym się z otyłością. Osoby, które zażywają tabletki antykoncepcyjne i leki na zmniejszenie stężenia cholesterolu, muszą pamiętać by zachować dwu godzinny odstęp między posiłkiem zawierającym błonnik, a przyjęciem lekarstw. Wynika to z faktu, że błonnik zwykle zmniejsza skuteczność i wchłanianie lekarstw.

Przysmak nie tylko dla diabetyków

Mąka kokosowa – http://oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa – posiada w 100g aż 8,7g tłuszczu z czego 8g to tłuszcze nasycone, które chronią nasz organizm przed wirusami, drobnoustrojami oraz mają działanie przeciwgrzybiczne. Pomimo wszystkich korzyści jakie niesie ze sobą spożywanie mąki kokosowej, ma ona także i wadę. Wadą jest tu oczywiście cena, która waha się od 20zł/1kg wzwyż, w zależności od producenta. Dobrą nowiną jest jednak to, że ten rodzaj mąki, można tylko dodawać do zwykłej (np. pszennej) w ilości 1-2 łyżeczki, a efekt będzie taki sam, jakbyśmy użyli jedynie mąki kokosowej (w przypadkach, gdzie jest to możliwe). Tym sposobem będziemy jeść smaczne, zdrowe i stosunkowo tanie posiłki.

Dla diabetyków, alergików i osób na diecie bezglutenowej została przygotowana specjalna książka, w której osoby te, znajdą całą masę przepisów na pyszne dania z mąki kokosowej.

Artykuł z kategorii Dieta
Tagi artykułu: , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page