Dezynfekcja w gastronomii.

Jednym z obowiązkowych działań w przemyśle gastronomicznym, jest prawidłowo przeprowadzana dezynfekcja, co też wymagane jest odrębnymi przepisami. Każdego dnia należy przeprowadzić skuteczną dezynfekcję w celu usuwania wszelkich zarazków i drobnoustrojów, które mogą przyczynić się do skażenia pożywienia. Całe pomieszczenie kuchni powinno być starannie zdezynfekowane, tak samo zresztą jak i w przypadku wszystkich sztućców, talerzy i garnków. Oczywiście tego typu działania powinny być także realizowane na bieżąco poprzez zastosowanie odpowiednich, przemysłowych zmywarek do naczyń, które na bieżąco usuwają drobnoustroje w wysokiej temperaturze.

Metody przeprowadzania dezynfekcji.

Skuteczność dezynfekcji zależna jest w dużym zakresie od czynników takich jak: rodzaj odkażanej powierzchni, rodzaj występujących drobnoustrojów itp. Tylko prawidłowo dopasowana metoda dezynfekcji zapewni jej wysoką skuteczność, wymaganą w przemyśle gastronomicznym. Rozróżniamy następujące metody przeprowadzania dezynfekcji: polewanie, oprysk drobnokroplisty, zanurzanie, zadymianie, posypywanie, zamgławianie. Do tego dochodzą jeszcze metody z zastosowaniem pary wodnej pod ciśnieniem czy też promieniowania UV.

W każdym przypadku należy prawidłowo dopasować metodę, aby dezynfekcja była jak najbardziej skuteczna i pozwoliła na wybicie wszystkich szkodliwych drobnoustrojów na danej powierzchni.

Najczęściej występujące bakterie podlegające dezynfekcji.

Warto tutaj także wiedzieć, iż skuteczna dezynfekcja wymaga prawidłowego określenia rodzaju występujących drobnoustrojów, które będziemy usuwać. Do najczęściej występujących należy tutaj zaliczyć:

  • Salmonella – bakterie, które do rozwoju wymagają sporego poziomu wilgotności oraz obecności białka. Powodują ciężkie w przebiegu zatrucia pokarmowe ludzi oraz zwierząt.
  • Gronkowiec złocisty – wytwarzające groźne toksyny bakterie, które powodują wiele bardzo poważnych zatruć i zakażeń. Są bardzo trwałe, przez co wymagają szczególnego „potraktowania”.
  • Pałeczka okrężnicy – inaczej znana pod nazwą „bakterii koli” – są to bakterie występujące w jelicie człowieka, gdzie są tez zupełnie nieszkodliwe. Po wydostaniu się na zewnątrz, stają się przyczyną wielu chorób, takich jak sepsa, czy też zapalenie otrzewnej.
  • Laseczka jadu kiełbasianego – bardzo niebezpieczna bakteria, która wytwarza najbardziej groźną toksynę występującą w naturze.
  • Grzyby domowe oraz pleśniowe – spotkać się można z wieloma ich odmianami w domach i pomieszczeniach. Wytwarzają przede wszystkim mykotoksyny oraz alfatoksyny, szkodliwe dla ludzi jak i zwierząt. Wywołują wiele różnych chorób oraz sa przyczyną alergii. Atakują głównie układ oddechowy, co sprawia, iż samo mieszkanie w zagrzybionym pomieszczeniu jest bardzo niebezpieczne.

Widzimy więc, iż dezynfekcja w lokalach gastronomicznych jest niezbędna w celu zachowania odpowiednio wysokiego poziomu bezpieczeństwa klientów.

Artykuł z kategorii Zwierzęta i rośliny
Tagi artykułu: , , , ,
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page