Czy da się zjeść dobrze w pracy?

Jedz zdrowo! Dbaj o dietę! Uważaj, co jesz! Takie przestrogi czytasz w każdym poradniku antystresowym, dotyczącym odchudzania czy zdrowia. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Przeważnie wychodzisz z domu wcześnie rano, wracasz wieczorem lub późnym popołudniem i nie masz czasu w ciągu dnia zjeść porządnego obiadu.

fas food, czyli szybie posiłki w pracyW przerwie obiadowej trwającej kwadrans albo pół godziny, nie zdążysz porządnie się zastanowić, co zjeść, ani tym bardziej pojechać do domu. Czasem udaje się zamówić na wynos coś dobrego, ale przeważnie w barach obiadowych królują wodniste zupy zabielane mąką i tłuste drugie dania, które trawisz potem do wieczora.

Trudno znaleźć dobrego dostawcę obiadów do pracy. Przeważnie się eksperymentuje, w większości miejsc zamawia się raz, bo zawsze coś jest nie tak. Ale przecież w ekranizacji dramatu Wesele Kraków pokazano jako miejsce, gdzie urządza się udane biesiady. A pamiętacie apetyczne śledziki i kiełbaski w Karierze Nikodema Dyzmy? Co jest nie tak ze współczesnymi knajpami, że aby zjeść coś smacznego, trzeba słono zapłacić?

catering krakówPół biedy, kiedy mamy imprezę firmową na karku. Jeśli chodzi o catering Kraków, Warszawa czy Poznań nie mają na co narzekać. W dużych miastach jest ogromny wybór dostawców usług gastronomicznych. Podają z reguły dużo i dobrze, ale trzeba zamawiać z dużym wyprzedzeniem.

Jest kilka rzeczy, o kórych należy pamiętać, zamawiając jedzenie. Po pierwsze – im mniejsza karta, tym lepiej. Jeśli bar oferuje sto potraw z całego świata, na pewno nie wszystko będzie idealne. Po drugie – jeśli zamawiasz w jednym miejscu po raz pierwszy kilka dań, zadbaj o to, żeby były różne. Na pewno któreś będzie szczególnie dobrze smakowało. Zapamiętajcie je albo zapiszcie i potem zamawiajcie tylko to, co knajpa dobrze przyrządza. Po trzecie – wracając z pracy przejdź się czasem po okolicy i sprawdź, czy nie otwarto nowego miejsca. Może tam będą serwowali coś dobrego.

domowy obiadJest jeszcze inna alternatywa dla koszmarnych lunchy – domowe obiadki. Nawet najbardziej zapracowana osoba jest w stanie przyrządzać sobie proste obiady. Na forach internetowych i blogach roi się od superszybkich i smacznych przepisów. W weekendy możesz przyrządzać półprodukty, które zamrozisz i oszczędzisz czas w ciągu tygodnia. Możesz też zebrać w biurze grupę osób gotujących i umówić się na gotowanie na zmianę. Przy udziale czwórki współpracowników, będziesz mieć domowy obiad codziennie i tylko jeden zajęty przez gotowanie wieczór.

Artykuł z kategorii Dieta
Tagi artykułu: , ,

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page