Czy czekolada jest zdrowa?

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to najczęściej wybieranym przez nas produktem jest czekolada. Na sklepowych półkach mamy mnogość wyboru. Począwszy od czekolady mlecznej, poprzez gorzką, z owocami, z nadzieniem, z bąbelkami powietrza, kończąc na białej czekoladzie. Ale którą wybrać?

Która jest najbardziej wartościowa?

Dzisiaj niestety na półkach sklepowych mamy mnóstwo wyrobów czekolado podobnych, więc jak rozpoznać tą prawdziwą?

Na pewno pamiętamy, jak w młodości wmawiano nam, że czekolada negatywnie działa na uzębienie, a jej częste spożywanie może doprowadzić do naszej otyłości. A dzisiaj mówi się wszędzie głównie o jej pozytywnym wpływie na nasze zdrowie.

No dobrze, na początek trzeba przedstawić trochę informacji na temat czekolady.  Czekolada po pierwsze, poprawia nam humor (powoduje wzrost serotonin,  endorfin, a więc tzw. hormonów szczęścia). Działa na nas również uspokajająco, oraz zapobiega skurczom mięśni. Czekolada jest bowiem bardzo dobrym źródłem magnezu, oraz wydatnie poprawia koncentrację. A dzięki dużej zawartości potasu, zapobiega anemii.

Najlepsza gorzka czekolada jednak z pewnością nie zdobędzie grona użytkowników, bowiem dla wielu będzie jej brakować jednego, nie jest słodka. Dlatego też gorzkie czekolady nie smakują każdemu.

Ale jak znaleźć dobrą czekoladę, a nie jakieś tam podróbki?

Oczywiście, powinno patrzeć się na etykiety i czytać, co na nich pisze. Najlepiej, aby czekolada miała jak najwięcej w sobie kakao. Wtedy będzie dobra smakowo i zdrowa. Ale niestety na naszym rynku mamy mnóstwo wyrobów czekolado podobnych, a co za tym idzie kakao jest tam w bardzo małych ilościach.  Jeśli dla przykładu na etykiecie będzie znajdować się zapis, że znajduje się w niej 70 procent cukru, syrop glukozowy albo cukier inwertowany, to lepiej taką pseudo „czekoladę” odłożyć na bok. Szkoda naszego zdrowia.

Artykuł z kategorii Zdrowie
Tagi artykułu: ,

dziennikarstwo obywatelskie, ciekawe artykuły, publikacje, artykuły do przedruku, presell page